top of page
  • Foto van schrijverGeorgia Marie

Sing your heart out!

Zing krachtig en uit volle borst, maar zorg er wel voor dat de buren niet komen klagen.


Eva, we moeten eens praten.

Oei. Dat klonk serieus. Het was het ook, met nadien een wijntje erbij. De woorden kwamen van zangcoach Kristel. Ik had meegedaan aan de audities voor The Prom en kreeg de rol van Angie. Dankbaar en jubelend nam ik de rol aan. Maar, zo sprak Kristel, we moeten wel eens praten.


The Prom. Onze Musicalcompagnie Mithe zal de allereerste zijn om deze musical in het Nederlands te brengen. Dat is best wat. Zo zal ik de allereerste Angie zijn die in het Nederlands/Vlaams de mensen een wijze les meegeef: when a challenge lies ahead, and you are filled with dread and worry... give it some Zazz! Maar dan dus in het Nederlands. Je mag al wel eens trots zijn op prestaties waarvoor jij de kans krijgt om ze op jou te nemen. Dit is er zeker en vast eentje van.


Angie zingt één solo en een boel samenzang. Ik zal mijn plan wel kunnen trekken. Ze zingt niet erg hoog en het lied heeft geen ingewikkelde structuur. Kristel weet dat ik deze solo gezongen krijg. Maar er is een maar. En dat is nooit een goed teken.


Er komt steeds meer talent binnen in onze compagnie. Met acteren blijf ik er een aantal nog een voetje voor. Maar op gebied van zang word ik te gemakkelijk onder tafel gezongen. Dus moet die stem van me beter worden. Ze klonk wel juist - pas op, ik zing niet vals - maar ze kon nog zoveel voller en sterker en gevoeliger klinken. Als ik zou trainen.


En dáár wringt dus het schoentje. Kristel hoort potentieel. Ik stel al het oefenen uit naar ooit moet ik dat eens doen. Maar die dag vergeten ze elk jaar op de kalender te drukken.

Als je zou oefenen en je stem op het topniveau gebruikt dat ik erin hoor, speel jij binnenkort hoofdrollen en alle andere interessante rollen die je maar wilt. Maar jij moet oefenen. Dat kan ik niet in jouw plaats doen, zei Kristel.


Ik hoorde luid en duidelijk wat ze zei. En ik begreep dat ze voor de volle 100 procent gelijk had. Dus wat deed ik? Juist! Ik stelde het uit. Want thuis oefenen vind ik bijzonder confronterend. Ik zie al voor me hoe buren boos en geërgerd op de deur komen bonken: kan dat niet wat stiller?! Ze zouden wensen dat ik verhuis. En telkens wanneer dat idee in mijn hoofd floept, gaat mijn stem op slot. Probeer maar eens in stilte krachtig en vol te zingen. Daar gáát niet.


We zaten een zoveelste keer samen aan de bar van onze compagnie. We zeiden een zoveelste keer dat ik ervoor moest gaan. Ik verkondigde dat ik het nu voor echt zou doen. En ik zag in Kristels blik dat ze in een eerst zien en dan geloven modus zat die ik haar niet kwalijk kon nemen. Met alleen maar mooie woorden en beloftes kom je er niet.


We planden de lessen in tot het einde van het jaar. Het is nu of nooit. Wil ik er staan als Angie en in latere audities ook nog mooie rollen vangen, moet ik er nú aan werken. Niet ooit wel eens, want dan is het te laat.


Ik weet niet wát het precies deed, maar ik heb mezelf wel de schop onder mijn kont gegeven die nodig was om me te doen zingen. Ook thuis, terwijl de buren het kunnen horen. Ik oefen minstens een halfuur per dag. Vaak langer, omdat die ene zin dan toch nog wat genepen klinkt. Nadien schrijf ik alles op in het schrift dat Vocal Coaching Leuven zelf ontwikkelde. Zo houd ik mijn vooruitgang netjes bij én heb ik voor mezelf bewijs dat ik wel degelijk heb geoefend.


Weet je wat ik naast al die stemtechniek ook heb geleerd?

Geen enkele buur heeft al gezeurd of gezucht dat ik te veel lawaai maak. Ze laten me doen, ook al worden ze misschien krankjorum en hoorndol van mijn zangoefeningen. Ze geven me 'toestemming' om mijn hobby uit te oefenen.


En dus ga ik naarstig verder aan de slag met de dog cry die ervoor zorgt dat mijn tong optimaal in mijn mond staat en op de juiste plaatsen mijn gehemelte raakt. Ik snuif snot uit mijn neus om de klank goed te positioneren. En, zoals de naam van de oefening al verklapt, jank ik als een hond. Ook dát is zangles.


Maar weet je wat het is, baby? Ik voel me sexy als ik zing!


Ben je benieuwd naar onze voorstellingen of wil je les volgen in musical? Je vindt alle info bij Musicalcompagnie Mithe.

Wil je privé-zangles volgen in Leuven bij een coach die telkens jouw ritme en doelen volgt? Boek je intake sessie bij een van de coaches van Vocal Coaching Leuven.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page