top of page
  • Foto van schrijverGeorgia Marie

Een kleine moeite en even schoon

Omdat kleine beetjes een grote impact kunnen hebben... En omdat het zo lekker ruikt. Klaar.


Ik ben, wat ze in marketingtermen, een voorloper noemen. Dat is de groep mensen die bij een nieuw product eerst wat de kat uit de boom kijkt. En een voorloper gaat pas overstag als de groep early adopters voor een product gewonnen blijkt. Ik bleef lang sceptisch over shampoobars en consorten. Alsof die je haar écht schoon zouden krijgen. Nee, dan spoot ik liever een bus shampoo leeg in het kommetje dat ik met mijn linkerhand maak en vloekte ik telkens weer wanneer de conditioner veel sneller op blijkt dan de shampoo.


Little did I know...


Lang leve het hypen van de shampoobars! Er waren genoeg influencers die voortaan niets anders meer wilden. Shampoobars waren het antwoord op de vraag waarvan ik eigenlijk niet eens wist dat ze werd gesteld. Ik had duidelijk niet goed opgelet. Toch overtuigden die influencers me niet. Om de simpele reden dat ik die vrouwen niet persoonlijk kende. Ze gooiden met kortingen voor gsm-hoesjes, sportkledij, energiedrankjes... En nu stonden ze te kirren over shampoobars. Als je àlles aanprijst, is je geloofwaardigheid al snel zoek.


Tot mijn zus op een dag vertelde dat ook zij haar haren wast met shampoobars. Zij heeft lang, zeer lang, haar en het zag eruit alsof.... Tja, alsof er niets was veranderd. Behalve dan dat mijn zus veel minder afval had. Maar dat zie je niet aan haar haren, natuurlijk. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. En ergens in een schuifje in mijn hoofd had ik opgeslagen dat ik ooit eens op zoek moest naar een shampoobar. Tot die dag vloekte ik naarstig verder op de shampooflessen die veel te snel leeg waren.


Alsof het lot een handje hielp, startte Liesbeth Selleslach een eigen webshop. Drie keer raden wat Petit Effort (onder andere) verkoopt? Juist: shampoobars. Ik ken Liesbeth niet persoonlijk, maar we delen wel allebei de link met Musicalcompagnie Mithe. Al was zij er al weg toen ik er nog moest beginnen. Toch schept dat extra vertrouwen.


Ik volgde Petit Effort al snel op sociale media, maar wachtte toch nog een tijdje af. Eerst zien, dan geloven. Zoiets? Of misschien mezelf nog wat overtuigen, dat kon ook. Maar uiteindelijk ging ik overstag, zoals het een echte voorloper betaamt. Ik had voldoende katten uit de boom gekeken. Ik las reviews en vroeg mijn zus nogmaals wat zij nu precies van shampoobars vond. Zij bleef bij haar standpunt: shampoo in flessen kwam niet meer in huis. Oké, bij mij dan ook niet meer!


Mijn eerste aankoop bestond uit een shampoobar, een conditionerbar, een blokzeep en bamboe schaaltjes om de zeep netjes op te laten drogen. Die eerste aankoop dateert van ergens in september. Ik was mijn haren twee keer per week (eerder zelden was ik het vaker dan dat) en de eerste shampoobar is nu pas op het einde. En wat meer is: de conditioner is bijlange nog niet op! Wat een plot twist gesproken. Het enige 'moeilijke' wat overbleef was: keuzes maken. Je kan de geurtjes natuurlijk niet even testen en je moet puur op je gevoel afgaan. In mijn geval niet altijd de slimste zet.


Ik koos de shampoobar met Japanse Groene Thee en de conditionerbar met aloë vera. Daarbij koos ik ook de blokzeep met honing. (Al geurt de blokzeep met rozen, die ik nu heb, beter). Het bleken goede keuzes. Veilige keuzes, dat ook wel. Er kwamen geen ingewikkelde geurtjes bij kijken. Alles was eerder rustig en neutraal.


Resultaat?

  • Mijn haar is schoon en goed doorkambaar. Al vermoed ik dat het zónder conditioner een hels karwei zou worden. Je koopt dus best beide bars.

  • Ik heb veel minder afval: de kartonnen doosjes plooi ik dicht en geef ik mee met de ophaling van het oud papier.

  • Mijn portemonnee is ook heel blij: ik betaal voor elke bar nog geen 8 euro en kom er maanden mee toe. Dat is met de shampooflessen uit de supermarkt een ander verhaal.

  • Mijn huid verdraagt de blokzeep goed. De blokzeep met honing is minder geurig dan de blokzeep met rozen, maar ik vind ze beide goed. Volgende keer kies ik weer een nieuwe geur!

Ik juich voor de visie van Petit Effort : ook met kleine veranderingen kan je goed doen voor de planeet. In mijn eentje ga ik het klimaat of de natuur niet redden. Maar door mijn zeepjes van Petit Effort zijn er weer een aantal plastic flessen minder om te recycleren. Yes, ik help de natuur terwijl ik nog steeds mijn beha en jeansbroek mag dragen en mijn haar niet in dreadlocks moet draaien! Hoera!


Volgende op het lijstje: smeerbare deodorant. Het klinkt erg vreemd, maar ik ben wel nieuwsgierig!


Meer weten over Petit Effort? Bezoek de website en laat zeker weten als jij ook gewonnen bent voor de shampoo- en conditionerbars.70 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page