• Georgia Marie

Wat is een KernTalentenanalyse en wat heb je eraan?

Bijgewerkt op: 23 jan.

Een burn-out steekt meestal de kop op wanneer je de stress en de zorgen van je werksituatie niet langer onder controle krijgt. Maar vergis je niet: niet élke burn-out is het gevolg van een verstoorde werksituatie. Ook je privéleven en zelfs je hobby's kunnen een burn-out triggeren.


Een KernTalentenanalyse kan je helpen de reden van jouw burn-out te doorgronden. In deze blog leg ik uit wat KernTalenten precies zijn en waarom het interessant is te weten wat de jouwe zijn.


Het was Danielle Krekels die de KernTalenten zo'n 30 jaar geleden in kaart bracht. Ze kwamen tot stand door de tienduizenden gegevens en analyses die ze verzamelde. Ze stelde dat je kindertijd méér over je toekomst vertelt dan wij voordien misschien vermoedden. Wat je vroeger speelde is een betrouwbare indicator voor de weg die je als volwassene het gelukkigst zal maken.


23 KERNTALENTEN

Een KernTalentenanalyse gaat uit van 23 KernTalenten. Het is een combinatie van je aard, je potentieel en je intrinsieke motivatie. Met andere woorden: wie ben je, wat kan je en wat wil je graag doen? We hebben allemaal 23 KernTalenten. Sommige zijn sterk, andere zijn klein en sommige van je KernTalenten zijn half. Ze werken ook allemaal op elkaar in: ze kunnen elkaar versterken, verzwakken of opheffen. Het is een persoonlijke mix die jou maakt tot wie je bent. De KernTalenten kunnen worden opgedeeld in 9 categorieën:

 1. creativiteit

 2. organiseren, coördineren en plannen

 3. empathie en zin tot aanpassing

 4. sociaal op groepsniveau

 5. competitiviteit, volharding en winnen

 6. autonomie, initiatief en ondernemerschap

 7. management, directie en entrepeneurship

 8. proactief kennis verwerken op theoretisch vlak

 9. naar buiten treden

KernTalenten zeggen niet dat je een vaardigheid of competentie nu al hebt verworven. Ze geven alleen weer wat in jouw aard ligt en wat jij (misschien zonder dat je er zelf al echt bij stilstaat) erg leuk zou vinden. Ze zeggen ook niets over jouw kunnen. Ook kleine KernTalenten kan jij perfect uitvoeren, alleen vergen ze van jou veel meer energie dan van iemand die er een sterk KernTalent voor heeft.


STERKE KERNTALENTEN FOR THE WIN

In het leven moet je keuzes maken. Welke studierichting kies je? Voor welke job solliciteer je? Werk je bij bedrijf X of beter bij bedrijf Y? Werk je voor een baas of word jij je eigen baas? Idealiter kan je minstens 70% van de tijd je sterke KernTalenten kwijt in je keuzes.

En haal de superlatieven maar uit de kast als je boven de 85% kan gaan! Het is dus belangrijk om jezelf te kennen, te begrijpen. Zo kan jij makkelijker de juiste keuze maken.


Dankzij een KernTalentenanalyse krijg je inzicht in de dingen die jou energie geven. Dàt zijn je sterke KernTalenten. Daarnaast heb je ook kleine KernTalenten: zij vergen net veel energie van je. Halve KernTalenten geven geen energie, maar nemen er ook geen weg. Deze taken kan je doorheen de dag 'er wel bij nemen', zolang je maar voldoende op je sterke KernTalenten kan inzetten.


KERNTALENTEN ONDER DE LOEP

Wanneer je een KernTalentenanalyse laat afnemen door een erkende coach, vul je een vragenlijst in over je kindertijd. Een KernTalentenanalyse is werk voor erkende analisten. Probeer dus nooit zélf je spelgedrag te interpreteren.

Samen met je coach bespreek je, tijdens een eerste sessie, het spelgedrag tijdens je kindertijd tussen 4 en 12 jaar. Tijdens mijn eerste sessie spraken we over waar ik graag mee speelde, wat ik leuk vond en op welke manier ik speelde. Ik neem even een voorbeeld: als jong kind was ik gek van autootjes. Ik had een hele bak vol. Er zullen miljoenen mensen zijn die als kind met autootjes speelden. Maar als je dieper doorvraagt en observeert hóe ze met de autootjes speelden, merk je al snel dat dat erg uiteenlopend is. Ik vond niets leuker dan alle autootjes in een slingerende rij doorheen de kamer te plaatsen en ze één voor één een beetje naar voor te schuiven. Kwam ik aan het einde van de rij, begon ik weer vooraan. File spelen for dummies! Ik heb er als kind nooit bij stilgestaan dat mijn manier van spelen verschilt van andere kinderen hun spel. Maar het is wel zo. Trouwens, dat ik met autootjes speelde, wil nog niet zeggen dat ik nu plots garagist moet worden. Er zitten veel meer lagen in het spel. Het was echt een fijn gesprek, een aangename trip down to Memory Lane.


KERNTALENTEN EN BURN-OUT

Een burn-out is vaak het resultaat van te veel of te lang aan de slag te gaan met je kleine KernTalenten enerzijds, en te weinig of te kort in te zetten op je sterke KernTalenten anderzijds. Natuurlijk, zolang jij je sterke KernTalenten niet kent, is het moeilijker hierop te anticiperen. Na een analyse kan je je huidige job, maar ook je privéleven kritisch bekijken. Kan jij bv. in je job je sterke KernTalenten voldoende kwijt?

 • Ja - dan kan je na je burn-out via een reïntegratie traject en met duidelijke afspraken (met jezelf) opnieuw aan de slag in je job.

 • Nee - dan raad ik je aan om je te heroriënteren op de arbeidsmarkt en een job te kiezen waarin jij zoveel mogelijk kan inzetten op de aspecten die je energie geven. Hierin kan je begeleid worden door een loopbaancoach.


DO'S AND DON'TS VAN EEN KERNTALENTEN ANALYSE

Ben je ook benieuwd geworden naar je KernTalenten? Dan kan je bij verschillende coaches in heel Vlaanderen terecht voor een analyse. Ik geef je alvast mee waar je best rekening mee houdt:

 • Een KernTalenten analyse focust zich op je kindertijd tussen 4 en 12 jaar. Dat is de periode waarop kinderen alleen maar spelen wat ze leuk vinden. Ze laten zich nog niet zozeer beïnvloeden door vriendjes. De puberleeftijd wordt om die reden dan ook niet meegenomen in de analyse: tieners vinden vaak leuk wat de groep leuk vindt en dat klopt niet altijd met hun intrinsieke motivatie.

 • Vul de vragenlijst altijd zelf in. Vraag niet aan je ouders of broers of zussen waar jij graag mee speelde. Zij geven dan hun eigen interpretatie van jouw kindertijd door. Neem rustig de tijd om na te denken over de dingen die jij leuk vond. En geen paniek, die vragenlijst helpt je echt wel om je je kindertijd te herinneren.

 • Probeer om je spel zo eerlijk en gedetailleerd mogelijk weer te geven. Er zijn geen juiste of foute antwoorden. Het helpt de coach in zijn voorbereiding van de sessie. En zo ben jij 100% zeker dat de analyse klopt.

 • Tijdens een eerste sessie gaat je coach het gesprek met je aan, op basis van de ingevulde vragenlijst. Nadien licht hij de analyse uitgebreid toe. Later ontvang je jouw rapport op papier of in je mailbox. Vanaf dan heb je je persoonlijke bijbel voor altijd bij de hand.

 • Je coach kan je in een volgende sessie ook helpen om je sterke KernTalenten in te zetten op de arbeidsmarkt. Zo kan je samen bv. een motivatiebrief opstellen of de vacatures doornemen die voor jou interessant kunnen zijn.

 • Wist je trouwens dat je bij de VDAB (België) terecht kan voor loopbaancheques? Voldoe je aan de voorwaarden voor zo'n loopbaancheques, dan wordt het grootste deel van je KernTalenten analyse door de overheid betaald. Zelf betaal je nog € 40 (cfr. eigen loopbaanbegeleiding in 2019, voorwaarden en tarieven kunnen wijzigen. Controleer steeds de actuele info van de VDAB).TALENTVOL LEVEN IN DE KIJKER

Ik klopte aan bij Kristof Bliki van Talentvol Leven voor mijn KernTalenten analyse. Hij heeft zijn praktijk als erkende KernTalentenanalist in hartje Leuven. Hij stelt je op je gemak, luistert aandachtig naar alles wat je (niet) zegt en geeft je een duidelijk rapport mee.

Met dank aan Kristof Bliki voor het nalezen en nuanceren van dit blogartikel.


Bronnen:

www.coretalents.eu

www.talentvolleven.be

www.kenjekerntalenten.be

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven