• Georgia Marie

Inleiding Burn-out met Lucifers


Mensen zeiden me vaak dat ik veerkrachtig ben. Ik was het woord gaan opzoeken, omdat ik niet helemaal precies wist wat dat dan inhield. Met emotionele veerkracht bedoelen we dat iemand in staat is goed om te gaan met tegenslag, veranderingen en stress.


Toen mensen me voor het eerst veerkrachtig vonden, was dat omdat ik na ettelijke keren gedumpt geweest te zijn tóch in de liefde bleef geloven. Ik gaf mijn verdriet een plaats, deed wat duct tape rond mijn hart en stelde me open voor iemand nieuw. Telkens weer stond ik glimlachend toe omvergekegeld te worden. Alsof ik zei: “Doe maar, want ik ben toch veerkrachtig!”


Veerkracht. Omgaan met tegenslag, veranderingen en stress.

Ik kan wel stellen dat de rek er een beetje uit was toen ik in burn-out ging. Toen lag ik als een hoopje ellende in bed en werd mijn hele wereld zwart. Elke veerkracht is begrensd. Dat wist ik toen niet. Nu wel.


Ik heb lang gedacht dat mijn burn-out één beginpunt heeft: 14 februari 2019, een ironische datum voor iemand die steeds weer (te) hard in de liefde gelooft. Maar na een tijd leerde ik ook de verschillende barstjes en krakjes te zien in mijn oudere verhaal. Het was niet alleen die ene dag, toen alles tot ontploffing kwam, die mijn burn-out heeft ingeleid. Er is zoveel méér aan vooraf gegaan.


Het is dat je achteraf pas alles van tevoren weet, zingt Bart Peeters. Hij heeft natuurlijk gelijk.

Mijn verhaal is geen heldenepos. Ook geen drama. Het is wat het is: een eerlijk verslag van mijn eigen burn-out. Je kan het lezen als je wil weten hoe het voelt. Of om de alarmbellen die, misschien, in je eigen hoofd rinkelen beter te begrijpen.


Mijn verhaal laat ook zien hoe die burn-out – die toen aanvoelde als het licht dat doofde – uiteindelijk de lont heeft aangestoken aan iets wat aanvoelt als een heel nieuw leven. Ik had haar liever niet gekregen. Maar misschien moest het wel.


Mijn verhaal is in geen geval bedoeld om een burn-out wetenschappelijk te definiëren. Want wat weet ik van wetenschap? Ik wil je liever alle kanten van een burn-out tonen. Er zijn er hele slechte, maar ook goede. Ik wil je geruststellen dat het zwaarste gedeelte sowieso voorbijgaat, al kan ik je niet op een kalender aanduiden wanneer. Ik wil een aantal clichés over mensen met een burn-out de wereld uit helpen. Ik wil je informeren. Ik wil je alles vertellen wat je liever had geweten vooraleer je zelf in burn-out ging.


Ik wil zoveel. En net dát is een van mijn grootste problemen. Alles steeds meteen willen. Geen pauzes inlassen of wat gas terugnemen. Alles in overvloed en liefst ook gewoon nú. Lange tijd ging dat goed, dacht ik. Lange tijd draaide ik prima mee in de maatschappij. En het laatste jaar vóór de burn-out had ik alles wat ik wilde: een leuk lief, een fulltime job in het onderwijs, fijne vrienden en een toffe hobby. Die belletjes in mijn hoofd, dat drukkende gevoel op mijn borstkas, die knauwende sensatie in mijn maag negeerde ik al maanden volledig.


En toen werd het 14 februari 2019...

0 weergaven0 opmerkingen