top of page
  • Foto van schrijverGeorgia Marie

Beste wensen voor het nieuwe jaar

Aan de start van 't nieuwe jaar, heb ik weer wat woordjes klaar.


Bij het einde van het jaar horen steevast kerstkaartjes. Al moet ik toegeven dat er ook jaren zijn geweest waarbij de geschreven kaartjes weken op de kast bleven liggen. Tot het te laat werd om ze nog te versturen. Er staat toch ietwat een houdbaarheidsdatum op eindejaarswensen, vind je ook niet?


Dit jaar schreef ik ze goed op tijd. En ik verstuurde ze ook goed op tijd! Ik rekende dat de kaartjes nog vóór kerstavond bij mijn familie en vrienden in de bus zouden vallen. Ik had het mis. Want blijkbaar garandeert de aankomst van kaartje A niet het ontvangst van kaartje B en al hélemaal niet van kaartjes C, D en E. Zo kreeg mijn zus het kaartje al na een paar dagen in de brievenbus. Mijn ouders, die van op de hoek van hun straat haast kunnen wuiven naar mijn zus, wachtten anderhalve week op het kaartje dat op dezelfde avond in de rode brievenbus werd gedropt. bpost toch...


Ik weet nog steeds niet of al mijn kaartjes terecht zijn gekomen. En ik geef eerlijk toe: ik baal ervan. Ik ben teleurgesteld, omdat ik zo graag wensen wilde overmaken aan mensen die me dierbaar zijn.


Over die wensen maakte ik me ook wat zorgen. Jij schrijft, dus jouw kaartjes zullen vast een genot zijn om te lezen!, zei iemand me onlangs. Shit! Werden mijn kaartjes met andere ogen gelezen, omdat ik graag schrijf? De druk om goed te presteren was geactiveerd. Mijn hoofd blokkeerde en ik zat een tijdlang te staren naar een maagdelijk wit kaartje. Ik kreeg er geen letter op. Wat wilde ik precies wensen? De clichés van liefde, gezondheid en geluk? Uiteraard. Maar het hoefde niet zozeer op te vallen dat ik ook maar gewoon elk jaar in de cliché-val trap.


Even overwoog ik om elk kaartje een persoonlijke touch te geven. Even maar... Want algauw besefte ik dat ik me na kaartje drie al voor het hoofd zou slaan om met dit malle idee te beginnen. Dus schreef ik 32 keer dezelfde wens. Een universele wens die verlangt dat de lezer fijne feesten had en klaar is voor wat in 2022 komen zal. En dat ik hoop dat het alleen maar mooie dingen zijn die op ieders pad komen. Kortom, een cliché.


Maar ik meen het wel. Ik hoop écht dat 2022 voor al mijn familieleden en vrienden mooi mag zijn. Dat ze doelen bereiken, nieuwe dromen hebben, springen, uitrusten, trots kunnen zijn op de dingen die ze doen en steevast voor hun eigen geluk kiezen.


32 kaartjes geschreven.

32 kaartjes gepost.

Geen idee hoeveel kaartjes ook de eindmeet haalden en op kasten prijken.

Geen idee hoeveel mensen de enveloppe openden en dachten: oh, van Eva!


... en ook geen idee hoeveel mensen het kaartje lazen en dachten: da's ook maar triestig, voor een copywriter.


In ieder geval: het kaartje is met liefde verstuurd. De wens is cliché, maar daarom niet minder gemeend. There is always next year voor een originelere tekst!


En ook aan jou, die tot het einde van deze blog heeft gelezen, wens ik met veel plezier alle clichés die het eindejaar zo magisch maken:


Dat 2022 je alle goeds en alle liefs mag brengen

En dat je in elke dag geluk mag vinden.


69 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page