top of page
  • Foto van schrijverGeorgia Marie

Alcoholvrij: van gek plan naar missie.

Bijgewerkt op: 19 mrt.

Toen ik die ene ochtend na het leuke feestje mijn ogen opende, dacht ik meteen drie dingen: 1. waarom word ik na amper vier uur slaap weer wakker? 2. waar is de Dafalgan? 3. waarom deed je dit nu weer?

Het werd het startsein van een strafkamp schuine streep project schuine streep herprogrammering. Dat feestje bleek de laatste druppel. Ik besloot om een alcoholvrije periode in te lassen. Tijdsduur? 150 dagen.150 dagen 0.0%

"Wat drink je van me?", vroeg vriend B. me vrolijk na de repetitie. Zijn handen gingen automatisch naar een wijnglas en hij haalde het kartonnen wijnvaatje al uit de koelkast. Maar ik stak beide handen in de lucht en hield hem tegen. Geen alcohol voor mij! Ik hield het bij gefilterd water uit de BRITA kan dat ik had meegenomen in mijn drinkfles. Eco-vriendelijk of gierig, het is maar hoe je ernaar kijkt.

Hij keek me lichtjes verbaasd aan. En dus legde ik mijn alcoholvrije plan uit. De andere vrienden die zich rond de zelfgemaakte bar hadden verzameld keken me allemaal even verbaasd aan. Waarom ineens 150 dagen? Hoe kom je aan dat getal? Waarom niet gewoon een tournée minérale tijdens de kortste maand van het jaar? Wel, heel eenvoudig: waarom niet 150 dagen in plaats van een tournée minérale tijdens de kortste maand van het jaar?


HERPROGRAMMERING LOADING...

Ik was het beu. Om hoofdpijn te hebben na een leuke avond. Om het gevoel te hebben alleen maar plezier te kunnen maken als we samen wijntjes dronken. Om met schuldgevoel en spijt wakker te worden. Ik wilde mezelf leren dat een avondje uit even plezierig is zónder alcohol. En ik wist dat je je leven en gewoontes niet na amper een maand hebt aangepast. Een tournée minérale is misschien wel leuk voor de hashtags, maar eigenlijk doet het geen zier voor je gezondheid. 150 dagen klonk... serieuzer. Als je iets 150 dagen lang volhoudt, wordt je brein dan niet een ietsepietsie geherprogrammeerd?


DE START

Ik was zes dagen verder in mijn project toen we met de vrienden een verrassingsfeestje hadden voor mijn zus haar Belangrijke Verjaardag. Ik zorgde voor drank en borrelhapjes en zeulde ballonnen en slingers mee. Onze privé bar werd een gezellig onderonsje waar we toostten op haar nieuwe leeftijd.

"Drink jij niet mee?", werd me gevraagd en ze wezen naar mijn glas sinaasappelsap. En weer legde ik mijn plan uit. De meesten vonden het een goed idee en moedigden me aan. Sommigen trokken hun wenkbrauwen hoog en smaalden: we praten volgende week nog eens. Het lef. Denk je dat ik het niet kan? Wacht maar...


EEN WELDOORDACHT PLAN

Wat veel mensen ook vervelend - nee, niet vervelend... jammerlijk gekozen - vonden aan mijn plan was de periode. Ik zou de Hoogdagen zonder alcohol meemaken. Denk hierbij aan de verjaardag van mijn zus (het werd een nieuw tiental, dus dat was wel heel wat), de uitnodiging naar een première van een musical, uitjes met vrienden, feestlunches met collega's en niet te vergeten: de eindejaarsfeesten die eraan komen! Dat alles, zonder alcohol? Was dat wel een goede keuze?


Mijn antwoord was ook nu weer stoer, ferm en onvermurwbaar: waarom wachten tot nà alle belangrijke momenten? Zo vind je altijd weer een excuus om je persoonlijke drooglegging nog even uit te stellen. Ik was klaar met uitstellen; dat doe ik op andere momenten in mijn leven al vaak genoeg. Deze keer niet. Ik startte nú en zou pas stoppen nadat ik 150 dagen achtereenvolgens geen ene druppel alcohol had aangeraakt. En tussendoor zou ik observeren wat het voor mijn lichaam, geest en geluks-level doet.


DE VOORDELEN VAN ALCOHOLVRIJ

Scroll doorheen de www-wereld en de artikels en blogberichten over alchohol en zijn effecten vliegen je om de oren. Al dan niet wetenschappelijk onderbouwd. Ongeacht, ze wijzen allemaal in dezelfde richting: zonder alcohol leef je gezonder. No shit, Sherlock!

De redenen die ik online vind (en waarvan ik wil onderzoeken of het klopt), zijn:

  • Je katert niet meer, waardoor je meer tijd overhoudt voor andere dingen

  • Je hebt meer energie

  • Je slaapt beter

  • Je hebt meer kans op een gezonder gewicht

  • Je huid gaat meer stralen

  • Je spaart geld uit

Bron: website Tournée Minérale


Er worden op andere websites ook andere voordelen opgesomd. Zo zou het je seksleven verbeteren en sport je met meer resultaat, maar dan moet je in eerste instantie wel een seksleven hébben en gaan sporten. I think I'll pass. Het feit dat je je blijer voelt, neem ik wél mee in overweging. Zeker nu dipjes-season weer voor de deur staat.


WORK IN PROGRESS

Benieuwd hoelang ik mijn project al volhoud? Ik ben blij je te vertellen dat, wanneer ik deze blog online deel, dag 50 van de 150 is aangebroken. Vanaf morgen duik ik onder de 100 dagen en dat voelt aan als een eerste belangrijke overwinning. Oké, ik heb ook gejubeld bij 10 dagen, 20 dagen en 1 maand: in het begin moet je kleine stapjes vieren. Maar nu, na 50 dagen wordt het stilaan tijd om de eerste resultaten te zien.


MEER ENERGIE

Ik kater inderdaad niet meer en sta nu elke dag op tussen 6u15 en 7u30. Gewoon, omdat ik uit mezelf wakker word. De voormiddagen worden nuttig ingevuld (soms) en ik voel me meer in controle van mijn dagindeling. Het klopt dus dat ik meer energie heb. Mijn huishouden, jobs, schrijven en lezen varen er wel bij.


BETERE SLAAP

Mijn slaap is dieper, rustiger en kwaliteitsvoller. Van alcohol heb je het gevoel goed te slapen, maar dat klopt niet. Wanneer je gedronken hebt, slaap je niet diep genoeg om echt uitgerust te zijn de volgende dag. Nu ik nooit meer alcohol drink krijgt mijn slaapritme de kans om volledig los zu gehen. En dat uit zich in goede slaap, voldoende uren per nacht en dit minstens vijf van de zeven nachten per week. Ik heb me nog nooit zo uitgerust gevoeld in mijn leven als nu!


BETERE HUID

Mijn huid en ik hebben altijd een moeilijke verstandhouding gehad. Ze is nogal koppig (ik vraag me af van wie ze het heeft) en is een volhouder als het komt op acné. Toegegeven, maanden geleden deed ik een antibioticakuur, omdat mijn huid maar blééf uitspatten in jeugdig puistjessentiment. Maar feit is wel dat ik pas nú, wanneer ik aan dag 50 van mijn project zit, complimenten krijg over mijn huid. Toeval?


GEZONDER GEWICHT

Ik focus bewust op gezonder gewicht, omdat mijn weegschaal me nog nooit in de ongezonde cijfers heeft geduwd. Ik hoopte vanaf week één een gewichtsafname. Ik werd teleurgesteld op mijn plaats gezet: zo snel gaat het niet meer na je 35e. In mijn geval kwam in zelfs een halve kilo bij! Nee, dat hadden we niet afgesproken! Het frustreert. Daarom heb ik besloten pas op dag 150 te kijken of mijn gewicht gezonder is geworden. Het heeft geen zin me er dik in te maken (pun intended).


GELD BESPAARD

Had gekund. Maar ik gaf het uitgespaarde geld gewoon uit aan boeken. Nu ja, het is altijd wel uitgespaard, natuurlijk. Want die boeken had ik sowieso gekocht. Het zou stom zijn daarover te liegen. Ik lijst niet op hoeveel ik bespaar. Je kan daar zelfs een app'je voor downloaden, maar ho! Dan lijk je wel die vrouw met een alcoholverslaving. En dat ben ik niet. Ik ben nooit afhankelijk geweest van alcohol. Het was gewoon een té vanzelfsprekende aanwezige geworden op leuke samenkomsten met vrienden of familie.


FEESTJES OP SPA BRUIS

Neen, je hebt géén wijntjes nodig om plezier te hebben op een feestje. Of om te klinken op de fijne première. Of om de overweldiging van toen je mond openviel van verbazing bij het zien van de musical Josephine B. weg te spoelen. Of om op je zus te klinken en trots te zijn op wie ze is. Of om grote en kleine overwinningen te vieren. Of om opgemerkt te worden in de groep: blijkbaar is mijn mond ook zonder drank groot en ad rem genoeg.


Ik begin aan de volgende 100 dagen van mijn project. Op 31 januari - vlak voor de première van de musical She Loves Me waarin ik meespeel - eindigt het. Die dag, een dinsdag, heb ik 150 dagen niet gedronken. Wat er daarna komt? Dat zien we dan wel. Misschien doe ik gewoon verder en brei er nog eens 150 dagen aan vast. Of misschien klink ik op mezelf omdat ik mezelf niet heb teleurgesteld. De mogelijkheden liggen nog allemaal open. Want zo is het, wanneer je voor jezelf kiest, ongeacht wat anderen ervan vinden.


33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page