top of page

Burn-out met lucifers

Mensen zeiden me vaak dat ik veerkrachtig ben. Ik was het woord gaan opzoeken, omdat ik niet helemaal precies wist wat dat dan inhield. Met emotionele veerkracht bedoelen we dat iemand in staat is goed om te gaan met tegenslag, veranderingen en stress.

Toen mensen me voor het eerst veerkrachtig vonden, was dat omdat ik na ettelijke keren gedumpt geweest te zijn tóch in de liefde bleef geloven. Ik gaf mijn verdriet een plaats, deed wat duct tape rond mijn hart en stelde me open voor iemand nieuw. Telkens weer stond ik glimlachend toe omvergekegeld te worden. Alsof ik zei: “Doe maar, want ik ben toch veerkrachtig!”

Veerkracht. Omgaan met tegenslag, veranderingen en stress.

Ik kan wel stellen dat de rek er een beetje uit was toen ik in burn-out ging. Toen lag ik als een hoopje ellende in bed en werd mijn hele wereld zwart. Elke veerkracht is begrensd. Dat wist ik toen niet. Nu wel. 

Ik heb lang gedacht dat mijn burn-out één beginpunt heeft: 14 februari 2019, een ironische datum voor iemand die steeds weer (te) hard in de liefde gelooft.  Maar na een tijd leerde ik ook de verschillende barstjes en krakjes te zien in mijn oudere verhaal. Het was niet alleen die ene dag, toen alles tot ontploffing kwam, die mijn burn-out heeft ingeleid. Er is zoveel méér aan vooraf gegaan. 

Het is dat je achteraf pas alles van tevoren weet, zingt Bart Peeters. En hij heeft gelijk.

 

Mijn verhaal is geen heldenepos. Ook geen drama. Het is wat het is: een eerlijk verslag van mijn eigen burn-out. Je kan het lezen als je wil weten hoe het voelt. Of om de alarmbellen die, misschien, in je eigen hoofd rinkelen beter te begrijpen.

Georgia Marie

bottom of page